Mąka od lokalnego producenta nie nadaje się do spożycia! Sprawdź serie
BRZOZÓW / PODKARPACIE. Aflatoksyny, czyli substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Występują w fistaszkach, zbożu oraz migdałach. Znalezione zostały w mące firmy RADZIOWI Sp. z o.o. z Brzozowa. Główny inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie o wycofaniu mąki migdałowej z obiegu.
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
źródło: GIS
23-04-2024
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz