SANOK / PODKARPACIE. Znamy wyniki kontroli przeprowadzonej przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Sanoku w sprawie żywego chrząszcza znalezionego w pieczywie kupionym w ubiegłym tygodniu w jednym z sanockich sklepów. Co ustalili inspektorzy?
Przypomnijmy, że informację o owadzie, który pojawił się w zakupionym produkcie spożywczym otrzymaliśmy w ubiegły wtorek. Pisaliśmy o tym tutaj: SANOK. Żywy robal w bułce! „Prawie go ugryzłem…” (ZDJĘCIA).
Przykrą niespodziankę podczas śniadania sfotografował klient jednego z sanockich sklepów spożywczych.
– Dzisiaj znalazłem to podczas jedzenia produktu z jednego ze sklepów. Robal był żywy – napisał do nas Internauta. – Chrząszcz był wewnątrz bułki, prawie go ugryzłem – dodaje.
Nasz Czytelnik zaznaczył, że sprawę zgłosił w sklepie oraz w sanepidzie. Otrzymał zwrot środków za zakupione pieczywo.
Jeśli chodzi o sanepid, to została przeprowadzona szczegółowa kontrola. Poznaliśmy jej efekty.
Informację z protokołu pokontrolnego przekazuje nam Maria Smarzewska z upoważnienia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sanoku Marty Żaczek.
– W dniu 06.07.2021 r. niezwłocznie po telefonicznej interwencji klienta dotyczącej zakupu pieczywa z żywym owadem (chrząszcz), przeprowadzona została kontrola sanitarna w sklepie, w którym pieczywo zostało zakupione. W czasie kontroli szczegółowo skontrolowano wszystkie pomieszczenia sklepu, sprawdzono regały z pieczywem, półki, kosze, urządzenia do krojenia pieczywa, szafki, sprzęt porządkowy – utrzymane czysto, odpady usuwane z pomieszczeń na bieżąco, nie znaleziono śladów obecności szkodników, nie stwierdzono również żadnych owadów latających. Również na pieczywie znajdującym się na regałach nie stwierdzono żadnych owadów. Obiekt nowy, w dobrym stanie techniczno-sanitarnym, wszystkie łączenia ścian, sufitów i posadzki szczelne. Sprawdzono drzwi i teren od strony zaplecza – teren utwardzony, uporządkowany, drzwi szczelne, zamknięte. Skontrolowano również samochód przeznaczony do transportu pieczywa – nie stwierdzono nieprawidłowości. Obiekt posiada procedury zabezpieczenia przed szkodnikami. Na bieżąco prowadzone są zapisy wynikające z procedur HACCP.
Trudno stwierdzić w jaki sposób i w którym momencie żywy chrząszcz znalazł się na pieczywie. Obecność owada była przypadkowa i incydentalna.
W wyniku kontroli ustalono, że kilka minut po zakupie klient wrócił do sklepu w celu zgłoszenia zaistniałej sytuacji. Personel zwrócił pieniądze za produkt i poinformował o tym incydencie właściciela. Pieczywo to zostało wycofane z obrotu i przekazane do utylizacji. Zobowiązano personel sklepu do prowadzenia wnikliwszej kontroli wewnętrznej sklepu, w tym jakości podawanego klientom pieczywa. Jednocześnie informujemy, że z naszej strony zostanie wzmożony nadzór nad piekarnią i podległymi jej placówkami, aby zapobiec wystąpieniu podobnej sytuacji w przyszłości.
O wynikach kontroli poinformowano skarżącego drogą e-mailową.
foto (2): nadesłane
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz